ALS 'T MAAR EEN JONGEN IS!

Titel

Als 't maar een jongen is!

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Blijspel in 3 bedrijven

Bezetting

8 dames en 3 heren (evt. 6 of 7 dames en dan 5 of 4 heren)

Spelduur

120 minuten

Personages

  • Ludo: dertiger, homo, woont samen met Rudy. Praat en beweegt heel erg verwijfd: hoog stemmetje, langgerekte klanken, korte stapjes en wuivend handje. Romantisch en zweverig type.

  • Rudy: dertiger, homo, woont samen met Ludo. Praat en beweegt idem als Ludo, maar is iets kordater en realistischer.

  • Benny: onbepaalde leeftijd, klusjesman in het flatgebouw waar Rudy en Ludo wonen. Heeft een sociaal drankprobleem. Voor de rest een goudeerlijke, ietwat simpele goedzak.

  • Els: dertiger, lesbo, woont ook in het flatgebouw van Rudy en Ludo. Nogal plompe, dominante figuur.

  • Sofie: dertiger, lesbo, woont samen met haar vriendin Els. Eerder tenger en onderdanig.

  • Inspectrice 1 van Adoptiedienst: vrouw, bijna 60 jaar, struis, gefrustreerd, bazige tante.

  • Inspectrice 2 van Adoptiedienst: vrouw, dertiger, sociaal, begripvol en sympathiek.

  • Moeder van Rudy: zestiger, druk en bemoeizuchtig.

  • Moeder van Els: zestiger, nerveus en erg verward.

  • 2 politieagenten: man of vrouw, leeftijd onbelangrijk. Bij voorkeur twee tegengestelde figuren zoals oud en jong, lang en klein, breed en smal.

Locatie en decor

De flat van Rudy en Ludo op de tiende verdieping van een modern flatgebouw.

De inrichting is heel erg design en tegelijk kitscherig door te veel aandacht voor details. De overwegende kleur is roze.

Op alle mogelijke plaatsen bevinden zich hartjes, zoals een kussen of een kadertje in de vorm van een hart, enz. Rechts bevinden zich enkele zeteltjes, bijna in het midden staat een tafel met enkele stoelen.

Links is een hoek helemaal ingericht als toekomstige kinderkamer met speelpark, wieg.

Over het Stuk

Ludo en Rudy zijn twee homovrienden die al jaren samenleven op hun luxeflat op de tiende verdieping van een flatgebouw. In datzelfde gebouw wonen ook de lesbische vriendinnen Els en Sofie.

Ludo en Rudy hebben echter een uitgesproken kinderwens en willen een kindje adopteren. De bazige inspectrice van de Adoptiedienst maakt het echter moeilijk omdat het kind dan geen moeder heeft.

Els en Sofie spelen daarom even de echtgenote tot het dossier in orde is. Maar de wat eenvoudige klusjesman snapt het allemaal niet meer.

Wanneer plotseling de moeder van Rudy én de moeder van Els op bezoek komen terwijl de inspectrice er ook is, ontstaat het ene misverstand na het andere.

Terwijl de oplossing toch zo eenvoudig is…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.