DE VERBAZINGWEKKENDE CARRIÈRE VAN PROVIST ALAIN

Titel

De Verbazingwekkende Carrière van Provist Alain

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Met spelfragmenten geïllustreerde, tragikomische monoloog. Maatschappelijke satire

Bezetting

3 à 5 mannen en 1 à 2 vrouwen

Spelduur

90 minuten

Personages

  • Alain Provist, de behanger, man van middelbare leeftijd;

  • De weduwe: een stille rol, eventueel een pop, of zelfs helemaal gesuggereerd.

  • De jonge Alain Provist;

  • De Baas, ook Generaal genoemd, een slijmerige verkoper met vlotte praatjes;

  • De Consul, een iets te vlotte yuppie;

  • De ijstheeman, een nerdig type dat alleen computeriaans spreekt;

  • De vrouw van de baas, een opgedirkte del van het type ‘dom blondje’ – De vrouw van de bank, nerveuze carrièrebitch in mantelpakje, zonder gevoel voor humor. (De meeste rollen kunnen als dubbelrol gespeeld worden, zodat er een kleinere bezetting nodig is)

Locatie en decor

De actie speelt zich af in de woonkamer van een oude weduwe. Een uitgewerkt decor is niet nodig. De weduwe zit gedurende het hele stuk opzij van het toneel in een leunstoel en luistert naar het verhaal van de behanger. Links achteraan is een tweede speelvlak waar een tafel en twee stoelen staan. Het kan zowel een kantoor als een restaurant uitbeelden. Dit speelvlak wordt alleen belicht wanneer er actie is. Op het tweede plan worden sommige passages die het hoofdpersonage aan de weduwe vertelt, ter illustratie vertolkt in dialoogvorm.

Over het Stuk

Wat is er te vertellen over deze eenvoudige man, een wat simpele ziel, maar met gezond boerenverstand? Wat is er te vertellen over de jongen die onder aan de ladder begint en het bedrijf vol verbazing ziet groeien en groeien tot de ladder wankelt? Wat is er te vertellen over de eenvoud en het optimisme dat het leven gewoon aangenamer doet lijken dan het is? Ik zal het kort houden: elke gelijkenis met bestaande personen of toestanden is niet louter toevallig…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.