EEN PAARD DAT NIET NAAR DE ZEE KIJKT

Titel

Een paard dat niet naar de zee kijkt

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Relatieanalyse

Bezetting

1 dame en 1 heer, elk van middelbare leeftijd.

Spelduur

100 minuten

Personages

  • De man: 60+
  • De vrouw: 60+

Locatie en decor

De actie speelt zich af in de woonkamer van een doorsnee gezin, ergens in een kustdorp aan de Noordzee (Wenduine, Koudekerke, Zandvoort…).

Omdat er geen noodzakelijke rekwisieten zijn, is het decor niet uitgewerkt. Het wordt aan de hand van de dialogen gesuggereerd op een naakt podium met bleke en donkere vlakken.

Kleurloze praticabels dienen als stoel of tafel. Grijze doeken langs de zij- en achterwand. Over de achterwand loopt horizontaal een golvende, lichtblauwe lijn (de kleur van de zee). Praktisch: Gezien de kleine bezetting, het ontbreken van decor en de eenvoudige technische vereisten leent dit stuk zich uitstekend tot een voorstelling op verplaatsing.

Over het Stuk

Wanneer de losbollige Katleen aankondigt dat zij gaat trouwen, houden haar ouders hun eigen relatie tegen het licht.

Veertig jaar vol van nooit uitgesproken verlangens, verzwegen zijsprongetjes, weggedrukte emoties, ontkende geaardheden, moeilijke communicatie, geven en toegeven maar vooral zwijgen,…

Een relatie die openplooit, tot vluchten niet meer kan. En op het einde, de cruciale vraag: is zoveel verloren tijd nog te recupereren, of blijft er altijd een nieuwe weg? Herken je buurvrouw en glimlach minzaam, herken jezelf en slik even. Maar bovenal… geniet! Zet je in een gemakkelijke stoel, wacht tot de lichten doven en laat het verhaal zich spontaan ontvouwen zoals een warm deken dat over je heen gaat liggen.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.