HET VROUWTJE DAT DE ZON HAD INGESLIKT

Titel

Het vrouwtje dat de zon had ingeslikt

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Sprookje

Bezetting

Wegens de mogelijkheid van dubbelrollen, minstens 1 man/5 vrouwen of 2 M/4V. Indien meer spelers beschikbaar: onbeperkt. Speelduur: volledig 100 minuten, ingekorte versie 60 minuten, telkens in 2 delen.

Personages

  • Koning(in) Pannenkoek de Eerste

  • Prinses Wentelteefje – De kamenier(ster)

  • De Magiër (M/V)

  • Enkele volksvrouwen (in de tekst zijn de dialogen verdeeld tussen twee vrouwen. Indien er meer actrices beschikbaar zijn, kunnen de clausen herverdeeld worden onder drie, vier,…)

  • Hans, een jongeman uit het volk

  • Het heksenvrouwtje

  • Facultatief in de volledige versie:

    De melkboer – Moeder Overste Dubbelrollen: de kamenierster, de Magiër en de heks kunnen dubbelrollen zijn voor één actrice. De volksvrouwen vertolken ook nog andere vrouwenrollen in de loop van het stuk, zoals de bodydoubles van de heks, Moeder Overste, enz. De koning kan ook de boer spelen.

Locatie en decor

Locatie en decor: De locatie wordt bij elk tafereel aangegeven. Het decor wordt gesuggereerd met zetstukken, doeken, belichting en vooral door het spel. Bij de aanvang van het eerste deel, staat op het podium een koningstroon die eventueel kan worden weggerold of omgedraaid en er dan zoals een struikenbosje uitziet. 

In het midden van het podium staat een constructie van twee verticale zuilen of zijsteunen, overkapt met een fronton. Naast de verticale steunen en in de achtergrond hangen matzwarte doeken. Deze constructie blijft het hele stuk staan en kan verschillende functies hebben: een deur in het paleis, een gevangenis…

Over het Stuk

In het land van koning Pannenkoek de Eerste dreigt hongersnood.

Er groeien geen groene blaadjes meer aan de bomen, de koeien geven geen melk meer, de kippen leggen geen eieren meer en de luie mannen komen niet meer uit hun bed. Dat komt allemaal omdat de zon niet meer schijnt. Ze is verdwenen! Een heksenvrouwtje heeft de zon namelijk ingeslikt om het van binnen warmer te krijgen.

Prinses Wentelteefje gaat met een dappere jongeman op zoek naar het heksenvrouwtje om de zon te bevrijden. Zullen ze daarin slagen? Natuurlijk, wel! Maar welke avonturen beleven ze onderweg en hoe kunnen ze de toverkracht van het heksenvrouwtje breken?

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.