KERST IN DEN STOMPEN HOEK

Titel

Kerst in De Stompen Hoek

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Eigentijds, sociaal geïnspireerd kerstverhaal met milde humor

Spelduur

Avondvullend

Personages

 • Ummeke: 70 jaar, bejaarde cafébazin, weduwe van Gaston, opoetype. Zit het hele eerste deel te breien op een stoel in het midden van het podium. Ze beweegt nauwelijks, maar beheerst wel de hele actie.

 • De Kapitein: 70 jaar, het prototype van de zeebonk: draagt een zeemanspet, een ruige baard en wat oude kleren. Vindt zichzelf nog zeer belangrijk, maar beseft wel dat zijn glorietijd voorbij is.

 • Jattie: 18 jarig meisje, woont in een kraakpand. Leeft van kleine diefstallen, ziet er hippieachtig uit.

 • Jokke: 25 jarige man, junk, woont in hetzelfde kraakpand als Jattie.

 • Bouwpromotor: dertiger, yuppie, driestukspak, breedsprakerig en iets te vlotjes.

 • Burgemeester: slijmerig, zelfvoldaan, veel holle woorden

 • Edelfiguratie:
  * Balte, Cas en Mel: 3 jonge kerels, de ‘Kings of Crime’ (De Driekoningen); Balte (Balthasar) is een jongen van Noord-Afrikaans origine (= de zwarte koning)
  * De politiecommissaris
  * Een tv-ploeg: journalist(e) + cameraman/vrouw
  * Een kelner of opdienjuffrouw tijdens de receptie
  * Gasten op de receptie: aantal naargelang beschikbaar contingent (De bezetting biedt de mogelijkheid aan een toneelgezelschap om, buiten de hoofdrolspelers, ook mensen met weinig of geen toneelervaring risicoloos te laten kennismaken met de planken en het publiek als stille figurant of als edelfigurant met weinig tekst. Indien het opvoerende gezelschap een jeugdafdeling heeft, is dit toneelstuk ook uitstekend geschikt voor een coproductie van volwassen spelers en oudere jeugd.)

Locatie en decor

Het interieur van een volkscafé dat al enkele jaren gesloten is, maar nog bewoond wordt door de vroegere uitbaatster.

Over het Stuk

“We kunnen toch niet élk jaar spelen van ‘Waar de Ster bleef stille staan’?!”

Dat klopt. Deze ijzersterke klassieker van Felix Timmermans is niet stuk te krijgen, maar heel Vlaanderen kent ondertussen al wel de lotgevallen van Pitjevogel en Schrobberbeek.

Heel wat toneelgezelschappen houden er echter aan om tegen het jaareinde een kerstspel op te voeren. Voor hen werd deze Vlaamse ‘Christmas Caroll’ geschreven. ‘Kerst in De Stompen Hoek’ … is een eigentijds verhaal over mensen van alle tijden, met kleine eigenbelangetjes en grote ego’s. Voor gelovigen is de symboliek van het christelijke kerstfeest overduidelijk aanwezig; vrijzinnigen herkennen een sociale aanklacht tegen de druk van het grootkapitaal op mensen aan de rand van de maatschappij.

Geen melige toestanden, wel mensen van vlees en bloed zoals we ze elke dag ergens ontmoeten. Mensen met hun vervlogen dromen en hun opgepoetste herinneringen, hun kleine verlangens en hun grote frustraties. Maar vooral, een verhaal vol milde humor over begrip en verdraagzaamheid. Voor alle mensen van goede wil…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.