KUNST, ZEI ZE.

Titel

Kunst, zei ze

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Satirische komedie

Bezetting

3 dames en 4 heren

Spelduur

100 minuten

Personages

  • Lusse Luimans: kunstschilder.

  • Sirene: jong meisje, naaktmodel

  • Mijnheer Albert: huisbaas die de zolder van zijn woning verhuurt als schildersatelier; beroepshalve is hij suppoost in het Museum voor Schone Kunsten.

  • ean Modist: organisator van tentoonstellingen, kunstpaus

  • Faisal El Schlah-pe-ouas: rijke Arabische sjeik, kunstverzamelaar. Spreekt met licht Arabisch accent.

  • Barones Eufrasia van Lektmeliptje tot Krabtantgat: adellijke kunstverzamelaarster. Spreekt met licht Frans accent.

  • Voorzit(s)ter van de rechtbank: man of vrouw; indien gespeeld door een actrice, volg de tekst tussen [rechte haakjes]

Locatie en decor

De locatie staat telkens bij het begin van elk bedrijf/tafereel aangegeven. Het decor bestaat uit afhangende zwarte doeken, zetstukken en de juiste belichting. 

Over het Stuk

Lusse Luimans is kunstschilder. Hij schildert bloemstukken, stillevens en landschappen. Veel erkenning krijgt hij niet. Op een dag probeert hij iets abstracts. Op dat ogenblik wordt hij ontdekt door de ‘kunstpaus’ Jean Modist. Die geraakt helemaal in vervoering, publiceert over de kunstenaar in toonaangevende tijdschriften, richt exposities in. Luimans wordt wereldberoemd en collectioneurs betalen immense kapitalen voor zijn werk. Vooral voor dat ene, ‘De Eerlijkheid’.

Tot een Arabische sjeik, een rijke douairière en het Louvre ontdekken dat ze elk hetzelfde schilderij bezitten. De rechter zal moeten uitspraak doen over de echtheid en welke twee de vervalsingen zijn…

Is dit stuk een blijspel, misschien wel een klucht? Een thriller? Een vlijmscherpe satire op de keizers-zonder-kleren van de kunstwereld? Of is het dat alles tegelijk?

In elk geval, een toneelstuk dat sterk genoeg is om elk publiek gedurende 100 minuten te boeien én te amuseren.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.