TRYSKYL

Titel

Tryskyl

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Tragikomedie

Bezetting

2 heren en 3 dames in 1 decor.

Spelduur

100 minuten, in 2 delen

Personages

  • Jozef: 78 jaar, pas weduwnaar, ogenschijnlijk dementerend, amateurdichter

  • Yolanda: 45 jaar, zakenvrouw in problemen, koel

  • Sam: 40 jaar, kunstenaar, eenvoudig maar discreet geslaagd, emotioneel, lief en zorgzaam

  • Zuster Iris: 28 jaar, bejaardenhelpster in rusthuis

  • Directrice: ongeveer +50 jaar, opgedirkte vrouw met duur en potsierlijk uiterlijk
(Van Tryskyl bestaat ook een versie met 3 heren en 2 dames. Met een kleine regie-ingreep kan een damesrol zelfs nog ontdubbeld worden om eventueel een bijkomende actrice de kans te geven mee te spelen in een kleine rol. Bij aanvraag van de gratis leesbrochure, vermeld duidelijk welke versie je wenst te lezen)

Locatie en decor

Een kamer in een rusthuis voor bejaarden: tafel, stoelen, kastje, bed met alarmbel, zetel met voetbankje, wastafel met spiegel, ‘goedkope’ prenten aan de muur, etc…

Over het Stuk

Een zus en haar broer zoeken een oplossing voor hun dementerende vader, na het overlijden van moeder. De ene is een geslaagde zakenvrouw, de andere een marginaal kunstenaar.

Maar is dat wel zo? Wie bedriegt wie en waarom? En is vader wel dement of houdt hij iedereen voor het lapje? Is het bejaardenhuis echt een sprookjeskasteel of slechts een commercieel decor? En welke rol speelt de bejaardenhelpster? Draagt ze alleen maar dat witte kapje of ook nog een masker? Beleven we de werkelijkheid of bestaat ze slechts in onze verbeelding?

Is het verhaal wel een toneelplot of toch het dagelijkse leven? En straks het applaus,… is dat gemeend? Of alleen maar traditie? Alles en iedereen wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. Zoek er vooral niet te veel achter. Dit toneelstuk is gewoon een leuke brok ontspanning, met een lach en een traan. Of is dat ook al niet zo? Tryskyl is een toneelstuk in laagjes: elk verhaal verbergt een ander. Bovendien is Tryskyl het eerste toneelstuk in de wereldliteratuur dat zo uitvoerig ingaat op het cultverschijnsel SM. Er knallen geen zweepjes op het podium, er is geen lakkleding te zien, geen bondage, maar de diepere gevoelens van sadomasochisme worden subtiel blootgelegd. Eigenlijk is het stuk zelf een SM-sessie, een ongenadige mindplay tussen de acteurs onderling en tussen… de auteur en het publiek!

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.