VIRUS

Titel

Virus

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

Tragikomedie in 4 bedrijven

Bezetting

2 heren en 4 dames in 1 decor.

Spelduur

100 minuten

Personages

  • Aline, de schoonmaakster: 50+; goed uitziend; eenvoudig gekleed en eenvoudig van geest, maar met goed hart.

  • Mijnheer Erik ‘Kwikkie’, gymleraar: -40, sportief uitzicht, breedgeschouderd, verende stap, goedlachs, joggingpak met ‘knobbel in de broek’, ongevaarlijke charmeur.

  • Mijnheer Paul ‘Atlas’:  50+, godsdienstleraar, slijmbal, vals opgewekt, katjes-in-het-donker-knijper. Bijnaam Atlas wegens zijn ernst en zijn zelfbeklag door alle zorgen van de wereld op z’n schouders te voelen.

  • Mevrouw Yvonne ‘Cleopatra’: 50+, geschiedenislerares, belerend, saai, heel egocentrisch.

  • Mevrouw Miek ‘Gods zegen voor de mensheid’: 40, lerares Wiskunde en Wetenschappen, gescheiden en gefrustreerd, licht verbitterd in het leven

  • Juffrouw Karen: 30, jonge leerkracht Moraal en Zedenleer. Sexy gekleed: kort rokje, topje, buik bloot en navelpiercing. Zeer vrijgevochten, bijzonder intelligent, erg empathisch en zeer innemend.

Locatie en decor

Een leraarslokaal van een middelbare school (HAVO).

Enkele tafels met stoelen, een plaats om laptop in te pluggen, enkele hoekzeteltjes, een fotokopieertoestel, een keukenhoek met koffiezetapparaat. Dit was vroeger het lokaal voor niet-rokers. Sinds er nergens meer gerookt mag worden, blijft dit groepje zich toch afzonderen en voelt zich beter dan de rest van het personeel.

Over het Stuk

In een middelbare school (HAVO) beschikt een groepje leerkrachten over een eigen lokaaltje, los van het grote lerarenlokaal: de egocentrische geschiedenislerares Yvonne die alleen maar over zichzelf praat, de hypocriete godsdienstleraar Paul, de bedrogen en verbitterde wiskundelerares Miek en de ‘vrijgezellige’ gymleraar Erik die zijn eenzaamheid verstikt onder ongeremde grapjasserij.

Alleen Mevrouw Verboven, de lerares Moraal, is er bij ’t begin van het nieuwe schooljaar niet bij. In haar plaats komt de jonge en extravagante interim-leerkracht Karen. Haar kleding, gedrag en ongegeneerde uitspraken passen absoluut niet bij de hoofse en wat verzuurde sfeer van het groepje, dat merkbaar op haar neerkijkt.

Karen is echter wel de enige die de schoonmaakster Aline ook ‘collega’ noemt en haar als een gelijke beschouwt. Ze is heel verstandig, beschikt over een groot inlevingsvermogen en oordeelt niet over anderen. Zij luistert naar ieders probleem en wijst, zonder belerend vingertje in de lucht, wegen aan die naar een oplossing kunnen leiden. Bovendien blijkt dat Karen helemaal niet de femme fatale is waarvoor ze eerst aanzien wordt. Na twee maanden verlaat Karen de school. Voor niemand zal het leven nog ooit zijn zoals het was…

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.