WOLFSMELK

Titel

Wolfsmelk

Auteur

Luc van Balberghe

Genre

dorpsschets in 4 bedrijven

Bezetting

6 dames en 6 heren, in 1 decor

Spelduur

120 minuten

Personages

 • Anna, 70 jaar, kruideniersvrouw; discreet, minzaam; weet veel over iedereen, maar roddelt niet.

 • Herman, 50 jaar, de dorpsgek, jonger broertje van Anna; loopt en beweegt spastisch, spreekt hortend, vraagt veel aandacht, maar is erg lief en aanhankelijk; door iedereen in ’t dorp graag gezien.

 • Gerard, 50 jaar, de waard van café ‘Het Vereedelde Voght’; jonge weduwnaar met een dochter; kan onbeheerst reageren, zit slecht in z’n vel.

 • Gitte, 18 jaar, zijn dochter; nog iets te jong voor haar leeftijd, beetje naïef, altijd opgewekt en vrolijk; ontluikend.

 • De dorpsonderwijzer, 50 jaar; beseft dat hij de intellectueel van het dorp is.

 • Jean, 40 jaar, loodgieter, ‘liever lui dan moe’, verdrinkt zijn eenzaamheid.

 • Kristel, 40 jaar, de vrouw van de dorpsdokter; verbergt haar eenvoudige afkomst, doet nogal bekakt; wil alles van iedereen weten en roddelt er dan lustig op los.

 • Greta, 50 jaar, ‘ouwe vrijster’, alleenwonend, vroeg gepensioneerde gemeentebediende, drankverslaafd.

 • Janosz, 75 jaar, hoofd van de zigeuners

 • Gabor, 25 jaar, zigeuner

 • Twee zigeunerinnen, ongeveer 20 jaar, lange zwarte haren, grote ronde oorbellen, lange kleren met naakte schouders.

 • Eventueel: figuranten die kunnen jongleren, borden draaien, vuur spuwen, rad slagen, flikflakken, accordeon spelen, monocyclisten, etc…

Locatie en decor

Een dorpsplein in zuiderse sfeer. Niet echt ingeslapen, maar ‘er gebeurt nooit wat’.

– Links: de kruidenierswinkel met uitstalraam. Op de eerste verdieping is een venster.

– Achtergrond: enkele huizen (het gemeentehuis?) met zijstraatjes langs beide kanten.

– Rechts: de dorpskroeg ‘Het Vereedelde Voght’ met sober terrasje, 2 of 3 ronde ijzeren tafeltjes. Op de eerste verdieping een raam dat open kan.

– In het midden: een standbeeld met brede sokkel of een fontein met brede rand.

-Ergens: Lantaarnpaal met reclamepaneel voor een soort circusvertoning.

Tijd

Het is zomer. 

1ste bedrijf: zaterdagmiddag 

2de bedrijf. zondagvoormiddag 

3de bedrijf: zondagnacht 

4de bedrijf: maandagochtend

Over het stuk

Een groep Hongaarse zigeuners strijkt neer in het dorp. Het zijn kunstenmakers met een ‘freakshow’ die helemaal nep is.

De jonge zigeuner Gabor gaat voortdurend weddenschappen aan die ‘hij altijd wint’. Hij flirt met elke vrouw, die hij ook ‘altijd wint’. Gitte, de 18-jarige dochter uit café ‘Het Vereedelde Voght’, wordt op hem verliefd. Hij brengt haar hoofd op hol, maar zondagnacht vertrekken de zigeuners. Gitte gaat met hen mee. De volgende dag komt aan het licht dat dezelfde groep 50 jaar voordien ook al in het dorp was en toen ook een meisje ‘meenam’. Wat gebeurde er met haar? Kwam ze ooit terug?

Oude verhalen worden opgerakeld, oude wonden opengereten, familiegeheimen ontsluierd. Het dorp blijft ontredderd achter, de zigeuners trekken voort.

Wolfsmelk werd ook uitgegeven als roman in boekvorm onder dezelfde titel en is bij elke goede boekhandelaar verkrijgbaar, of kan er voor jou worden besteld aan de hand van dit ISB-Nr 97 894 6318 5875. Het toneelstuk vormt maar een onderdeel van het boek dat eveneens de voorgeschiedenis en de afloop beschrijft. Voor een goed begrip van de toneelplot kan het zeker nuttig zijn dat de regisseur ook het boek gelezen heeft.

Opvoeringsvergunning en auteursrechten:

Om kennis te maken of een juiste keuze te maken, kan je hier een gratis brochure aanvragen. Bij opvoering is er geen verplichte aankoop van brochures. Auteursrechten worden rechtstreeks met de auteur afgesproken. Geen enkele maatschappij is gemachtigd om als derde auteursrechten te innen voor dit stuk.